Så vaxar du din bil för hand

Vaxa bilen för hand

Att äga en bil är både roligt och kräver en del ansvar. Man måste underhålla sin bil för att den ska hålla länge. Att vaxa sin bil regelbundet gör att den får ett bättre skydd mot smuts och stänk, som i sin tur gör att rosten håller sig borta. En rostig bil kan i sin tur leda till att bilen rostar sönder. Men om man tar hand om sin bil och underhåller den, så håller den generellt mycket längre. Dessutom blir den finare att se på. Men det finns en del att tänka på när man ska vaxa bilen för hand.

Bilen måste vara ren och torr

Innan man vaxar sin bil är det viktigt att den är ren från smuts och helt torr. Det finns speciella bilschampon, samt svampar och dukar för bilen, som inte gör att bilen repas och/eller drar åt sig mer smuts. Det är viktigt att använda produkter som är avsedda för biltvätt eftersom det annars kan skada bilen. När man tvättar bilen så bör man också se till så att vattnet är rent, samt fritt från smuts och grus, som annars kan repa bilen. Samma med svamparna och trasor. När man ska rengöra sin bil ska svampen vara mjuk, annars kan även det leda till repor på bilen. När bilen är ordentligt ren från smuts, så måste man se till att den också är helt torr innan det är dags för vaxning. Det gör man bäst med en fibertrasa, som är mjuk och som inte repar lacken.

Själva vaxningen av bilen

Själva vaxningen

Om bilen inte är ren och torr ger vaxningen inte något bra skydd och heller inte samma effekt som den annars skulle göra. När man ska vaxa bilen så ska man göra det med mjuka och roterande rörelser och gnida in vaxet försiktigt på bilen. Men inte för hårt och/eller för mycket, eftersom de annars kan ge motsatt effekt. Det är bra att ta ett parti i taget och jobba sig runt hela bilen. På så sätt blir vaxningen jämn och man missar heller ingen del på bilen. Att vaxa bilen ger ett förebyggande skydd, så att man minskar risken att få fler repor och/eller rost.

Det finns dock vax som man kan applicera på hela bilen på en gång, men detta är inget biltillverkare rekommenderar, eftersom det inte ger samma sorts skydd. Men det är en bra idé om man till exempel har bråttom. Att vaxa bilen för hand tar således sin tid och man måste därför avsätta någon timme till det. Det är inget man kan göra fort, eftersom det är mycket att tänka på och det krävs att man gör det noggrant. Men en helvaxning av bilen är givetvis bättre än inget alls. Men för att bilen ska hålla längre, rekommenderas man att ta en del i taget, och göra det regelbundet.