Om du har en begagnad bil som du vill sälja, går detta förstås bra, men det är bra att vara medveten om att marknaden för begagnade bilar skiljer sig en hel del från nybilsmarknaden. Bland annat är konkurrens, dvs. urvalet av olika bilar som man kan köpa, mycket större, köpare är även mer benägna att pruta och så vidare. Dessutom behöver man faktiskt inte sälja till en privatperson om man inte vill det, och känner sig lite lat, utan det går även att sälja en begagnad bil direkt till en bilhandlare om du vill göra det lätt för dig. (Bilhandlare som är intresserade av att köpa begagnade bilar finns nämligen på de flesta orter).


sälja begagnad bilDock tjänar man som säljare i regel mest på att själv sälja bilen, då en bilhandlare förstås vill kunna tjäna pengar på att sälja bilen själv. Därför ger de dig inte det bästa möjliga priset, dvs. samma pris som du skulle kunna få av någon som säljer sin bil direkt till dig, då de måste behålla vissa vinstmarginaler för sig själva. I regel sägs det att man tjänar ca. 20 % på att sälja bilen själv, dvs. inte en helt liten summa.

Oavsett hur du bestämt dig för att sälja begagnad bil bör du dock undersöka marknaden innan du gör detta. Kolla t.ex. upp vad din bil har för värde via en automatisk värderingstjänst eller liknande (det finns flera att välja mellan på nätet), titta lite på annonser för begagnade bilar av samma slag, och så vidare. Då vet du lite vad din bil har för marknadsvärde, hur många andra som säljer en liknande bil, och så vidare. Allt detta är viktig information i sammanhanget.

Sälja bilen

Innan du säljer bilen är det även en god ide att laga och fixa till alla små skavanker som bilen kanske har. Detta kommer att göra bilen mer lättsåld.

Se även till att du tar bra bilder på bilen om du ska lägga ut en annons eller liknande. Många tittar väldigt noga på bilderna när de ska bestämma sig för om de vill ha bilen eller inte. Ju bättre bilder, desto fler intressenter, helt enkelt!

Ta bilder både fram på bilen och bak på den, helst med en lugn och stillsam bakgrund som låter bilen komma till sin rätt. Många uppskattar även bilder på inredningen, vilket börjar bli allt vanligare.

Gällande priset bör du tänka på att många prutar eller försöker pruta åtminstone. Vilket betyder att du inte bör sätta det pris du egentligen vill ha för bilen i annonsen, utan lämna lite prutmån. Det kommer du att vara glad för när prutningen kommer igång! Vad är din bil värd? – kolla här.

Annonsera online

Annonsera helst på så många ställen det bara går, det ökar förstås chansen att fler personer ser din annons. Glöm inte att det bland annat finns många gratis annonsmarknader på nätet som kan vara till stor hjälp gällande detta.

Man får ofta erbjudanden om bilbyte när man sätter ut annonser av det här slaget. I regel är det dock bäst att avstå från sådana förslag, då det i regel är folk som har en sämre bil än vad du själv har som hör av sig med sådana förslag.