Om du behöver ta reda på vad en viss bil är värd, vare sig det gäller din egen bil eller någon annans, är den goda nyheten att detta är väldigt lätt att ta reda på, eftersom det finns massvis med olika tjänster, som man kan komma åt både per sms och via Internet, som hjälper dig ta reda på detta på ett både snabbt och smidigt sätt.

Ta reda på bilens värde

Hur kan olika automatiska tjänster veta detta?

Dessa automatiska tjänster baserar sina värderingar på andra bilar av liknande slag, dvs. av samma märke, årsmodell mm., som sålts nyligen, och vad de då såldes för. Även om uppgifterna man får fram förstås inte är superexakta, baseras de därför på verkliga priser, och kan därför anses vara ganska tillförlitliga.

Är alla tjänster av det här slaget lika bra?

De flesta bilvärderingstjänster är ganska lika, så stora skillnader dem emellan förekommer egentligen inte. Men ska man ge ett generellt tips gällande dem är det att de mest kända och största tjänsterna brukar vara de bästa och mest lättanvända.

Bilens värde

Hur hittar man då en tjänst att använda för att kolla bilens värde?

Detta fixar du på bara några sekunder med hjälp av sökmotorer. Sök bara på ”värdera bil”, ”kolla bilens värde” eller liknande.


Glöm inte!

Om din bil är i betydligt bättre skick än genomsnittsbilen från samma år, eller har fel och brister av något slag, kommer detta att påverka värdet också. Sådana faktorer tas dock inte med i de automatiska värderingarna, så detta är något du måste ha i åtanke själv.

Givetvis kan det vara svårt som lekman att förstå hur brister eller styrkor påverkar priset, när det gäller exakta summor, men kom ihåg att priset kommer att gå upp eller ned åtminstone, även detta är förstås en bra början!