Varför rostar bilar och vad kan man göra åt det?

Alla som någon gång ägt en bil har antagligen varit med om att bilen rostat i större eller mindre omfattning. Rosten är missprydande och den sprider sig snabbt. Dessutom gör rosten metallen svag och om en bärande del är allt för rostig kan bilen bli farlig att köra. Men varför rostar bilen och vad kan man göra åt rosten?

Varför rostar bilen?

Metall gillar inte fukt utan utsätts den för det kommer den att rosta. Många moderna bilar har plastkåpor undertill och i karossen som gör att fukt och vatten stängs in utan möjlighet att torka bort. Det här gör att metallen rostar rejält. Bilen kan också rosta om dess lack av någon anledning försvinner. Bilen kanske skadas i en olycka eller repas. Om den rena metallen då inte skyddas är den mycket utsatt för rost.

Även saker som hög luftfuktighet och föroreningar i luften leder till att bilen rostar mer. Under vintern utsätts bilen också för snö, smuts och vägsalt vilket ytterligare späder på bilens rost. I länder som är varmare eller om bilen inte körs under vinter och höst kan man ganska snabbt se att den rostar mindre.

Hur kan bilen skyddas mot rost?

Det finns flera sätt att skydda sin bil mot rost. Ett sätt är genom att göra rostskyddsbehandlingar på bilens underrede. Om det sitter filtliknande material bakom till exempel stänkskärmar kan det vara klokt att ta bort det, och hålrummen kan fyllas med exempelvis vax. Det är också viktigt att ta hand om bilen. Många tvättar bilen främst under sommaren, men det är faktiskt under vintern som bilen behöver rengöras ofta och noga. Särskilt underrede, hjulhus och karossens nedre delar blir extra utsatta för vägsalt och smuts. Genom att tvätta bilen under vintern får man bort salt och smuts som skadar lack och metall.

Hålla efter rosten

Om bilen väl har fått små rostskador gäller det att ta tag i dem i tid för att undvika att rosten sprider sig. Det allra första man bör göra är att slipa bort den rost som uppkommit. Det kan också fungera att använda så kallad rostätare. Det är viktigt att verkligen all rost försvinner och att det blir helt plåtrent. När rosten är borta bör ytan skyddas med rostskyddsfärg. Vid behov kan man också behöva laga ytan genom svetsning eller med till exempel plastic padding. Ytan ska sedan lackas med passande lack för bästa skydd.