Så undviker du vattenplaning när du kör bil

När det regnar eller är blött på vägarna finns det en risk för så kallad vattenplaning. Det betyder att bilen tappar vägfästet och att du mister kontrollen. Det är farligt och kan leda till att du kommer över på fel vägbana eller kör av vägen helt och hållet. Dock finns det några tips som du kan ta till om du hamnar i en sådan situation. Först och främst är det viktigt att du behåller lugnet, vilket kanske är lättare sagt än gjort. Men panikkänslor kommer bara att göra situationen värre. Här kommer några andra värdefulla tips att bära med sig.

Försök aldrig bromsa

Om du hamnar i en situation där du får vattenplaning ska du aldrig försöka bromsa eftersom det bara kommer att förvärra läget. Det bästa är att frikoppla och styra bilen så lite som möjligt. Du ska inte heller göra häftiga rörelser med ratten eftersom det då är enklare att få sladd. Om du mot all förmodan skulle behöva bromsa så bör du bara trycka lätt på bromspedalen. Att panikbromsa kommer bara göra hela situationen mycket värre. Vi rekommenderar att du bara släpper på gaspedalen och sedan väntar tills bilen har fått fäste igen. Dock gäller inte dessa rekommendationer om du har en bil med ABS-bromsar. Då kan du istället bromsa precis som vanligt eftersom systemet kan hantera underlaget på ett annat sätt.

Kör alltid säkert i regnet

Som förare ska man alltid ha respekt för regnet och köra försiktigt. Glöm inte att kontrollera ditt däckdjup med jämna mellanrum för att vara säker på att dina däck har tillräckligt bra grepp. Det kan bli förödande om du kör med slitna däck på vått underlag. Om det börjar regna bör du även köra lite långsammare än vanligt då det kan vara väldigt halt på vägbanan. Tänk också på att hålla avstånd till bilen framför dig eftersom bromssträckan blir längre när det är blött ute. Man får helt enkelt ha ett mycket högre säkerhetstänk och inte ha för bråttom fram. På så sätt kan du undvika både vattenplaning och andra risker när det regnar.

Lämna ett svar