Så får du din bil att lukta gott

Det är betydligt trevligare att köra runt i en bil som doftar gott än tvärtom. Men det är inte alltid så lätt att få till den där doften, även om du skulle vilja. Bilen luktar ofta just bil, eller av husdjur, eller av det vi låter ligga kvar i den som till exempel matrester eller någon take away-kopp med kaffe. Ibland har bilen en odefinierbar lukt som letar sig in i våra näsor så fort vi öppnar bildörren. Här kommer tre tips för att få bilen att dofta gott igen:

Hitta källan och städa bilen

Det första du behöver göra är att lokalisera källan till varför din bil luktar illa och ta bort den. Rensa ut bilen ordentligt och storstäda sedan så mycket du kan. Dammsug och torka av, våtdammsug sedan mattor och textilier för att få bort lukt som lätt samlas där. Har du ingen våtdammsugare så kan du lämna in bilen på rekonditionering så hjälper de dig. Har du en äldre bil är det viktigt att kolla så att det inte läcker in vatten någonstans då fukt drar till sig bakterier och det lätt börjar lukta av den orsaken. Det kan också lukta illa från klimatanläggningen så titta igenom den, byt eventuellt kupéfilter och se om det räcker. Annars kan du behöva be proffs om hjälp.När bilen är helt ren kan du fräscha upp luften lite extra med olika dofthjälpmedel om du vill.

Så får du din bil att lukta gott

Granar och andra luftfräschare

Du kan alltid ta till den klassiska doftgranen för att sprida en angenäm doft i din bil, de finns i olika varianter med olika dofter beroende på vilken sort du föredrar. Sedan finns även en doft- och luftfräschare som heter Poppy, ett japanskt varumärke där produkten är utformad som en liten flaska. Den har dubbelhäftande tejp på undersidan så den står stadigt. Beroende på hur mycket doft du vill ska spridas så vrider du olika mycket på korken.

Ozon och naturliga dofter

Ett annat sätt att bli av med dålig lukt i bilen är genom att använda luftrenare med aktivt ozon. Det aktiva ozonet bryter ner partiklarna som orsakar den dåliga luften, och området där luftrenaren använts blir då helt doftneutralt.
Du kan även använda dig av lavendelkuddar som placeras ut i bilen, eller eteriska oljor på bomull som du stoppar ner i små tygpåsar.