Låna pengar till bilköp

Låna pengar till bilköp

Att låna pengar till bilköp

För de allra flesta som har körkort och vill ha en egen bil, blir det någon eller några gånger i livet aktuellt att låna pengar till bilköp. Visst går det att vänta i flera år och spara ihop pengar till bilen, men få har det tålamod som krävs, och för många är det inte ens praktiskt möjligt att vänta så länge. Att ha bil är ofta en nödvändigt för att ta sig till jobb eller skola, inte minst i glesbygden. Då kan det vara nödvändigt att låna pengar till bil.

Ofta bäst att välja ett billån

När du ska låna pengar till en bil finns det olika tillvägagångssätt. Dels går det ofta att ta ett renodlat billån, där bilen räknas som säkerhet, dels går det att ta ett så kallat blancolån och därefter köpa bilen för de lånade pengarna. Generellt är det en god idé att välja att ta ett billån istället för ett vanligt privatlån. I och med att bilen räknas som säkerhet får du vanligtvis en bättre ränta med den här typen av lån. Det gör med andra ord det renodlade billånet mer gynnsamt för dig som låntagare.

att låna pengar till bil

Bilhandlaren kan ofta hjälpa till

Om du besöker en större bilhandlarfirma kan säljaren ofta hjälpa till att lägga upp finansieringslösningen i samband med köpet. Ofta kanske du byter in din gamla bil, varpå köpesumman för den kan gälla som kontantinsats på bilen. Resten av beloppet kan du ofta låna till och pappersarbetet kan alltså i de flesta fall göras direkt på bilhandlarfirman. Det brukar gå snabbt och lätt att lägga upp lånet, men naturligtvis krävs det att du som köpare har en god kreditvärdighet för att kunna ta ett lån.

Tänk igenom köpet

Även om det går utmärkt i de flesta fall att låna pengar till bil, gäller det att vara en smart konsument. Vad som avses med detta är att du som köpare inte bör låta dig lockas att köpa en dyrare bil än du egentligen har råd med, enbart för att du kan låna till den. Ett högre lån ger en större summa att betala månatligen, vilket kan bli tufft efter ett tag. Dessutom tar det längre tid innan du har betalat av hela lånet, och vid det laget kanske det rentav är dags att köpa ny bil igen. Fundera därför igenom hur din ekonomi ser ut och hur stor summa du har råd att betala per månad som mest.

Samla ihop dina tankar kring bilköpet

Fundera också igenom hur ditt behov ser ut. Hur ny behöver bilen vara och vilka funktioner anser du vara absolut nödvändiga? Vad kan du eventuellt tänka dig att välja bort för att få ned beloppet du behöver låna? Det är viktigt att du har åtminstone grundläggande koll på situationen och dina tankar kring bilköpet innan du ger dig ut till bilfirmorna för att titta på tänkbara fordon. Fundera också redan i förväg på hur stor kontantinsats du har möjlighet att gå in med. Kanske har du en äldre bil att byta in som kan ge en slant, och kanske har du en del undansparat som du kan använda. Då blir lånet mindre, vilket naturligtvis är positivt.