Hur gör man om man får punktering på bilen?

punktering på bilen

Har du någon gång funderat på vad du ska göra om du skulle råka få punktering på bilen? Det är förstås en högst oönskad situation, men det är också en situation som alla kan hamna i. Visserligen finns det sätt att minska risken på, men det går aldrig att vara helt säker. Därför är det lika bra att vara förberedd, om oturen skulle vara framme.

Var uppmärksam

Det finns mindre punkteringar och större punkteringar. De mindre fallen märker du ofta på ett ganska harmlöst sätt. Det kan yttra sig genom att bilen upplevs mer instabil än vanligt och den drar kanske mer åt ena hållet. Om du märker det i det här skedet bör du leta upp en plats att stanna på och där kontrollera samtliga däck. Om du hittar skadan och har ett reservdäck kan du byta. Om det istället finns ett lagnings-kit i bilen så kan du försöka åtgärda skadan, så att du kan köra vidare. Tänk dock på att lagningen bara är en temporär lösning. Det är inte meningen att du ska köra vidare som vanligt med bilen, men lagningen bör räcka för att du ska kunna ta dig till en verkstad där du kan få hjälp med däckbyte.

När du inte kan lösa problemet

Punkteringen kan också vara för stor för att du ska kunna åtgärda den, eller så kanske du helt enkelt inte har den utrustning som behövs. Då kan du behöva ringa efter assistans. Kanske har du gratis vägassistans genom ditt försäkringsbolag, annars debiteras du för kostnaden för utryckning. Oavsett vilket så behöver du hjälp, och då är vägassistans rätta lösningen.

Kom ihåg att lägga fokus på säkerhet

Oavsett om du själv planerar att försöka åtgärda punkteringen för att sedan kunna rulla vidare, eller om du behöver invänta hjälp, så är det viktigt att du tänker på säkerheten för både dig och dina medtrafikanter. Om du går ut ur bilen bör du ta på dig en reflexväst så att du syns på så långt avstånd som möjligt. Du bör också ställa ut en varningstriangel på tillräckligt avstånd bakom din bil. Dessutom är det bra att sätta på bilens varningsblinkers, så att du även på detta sätt gör andra trafikanter uppmärksamma på att det står en bil vid sidan av vägen. På det sättet kan du förebygga olyckor, och se till att andra ser dig i god tid.