Hund i bilen – tänk på detta

Som hundägare vill du förmodligen ta med din hund på bilresa då och då. Ibland rör det sig förmodligen om korta bilturer i närområdet, medan det andra gånger kan handla om långa bilresor, exempelvis när det är dags för semester. Det brukar vanligtvis inte medföra några problem. Det finns dock några saker att tänka på för att se till att bilturen blir både säker och behaglig för din fyrbenta familjemedlem.

Känsligt både på sommaren och vintern

De flesta har nog snappat upp att hundar inte ska lämnas ensamma i bilar på sommaren, på grund av att det snabbt blir olidligt varmt i bilen när den står stilla. Trots det kommer det varje år in massor av larm om hundar som blivit lämnade i bilar medan husse eller matte gått in för att handla i butiker. Tänk på att inte själv göra detta misstag. Lämna inte din vän i bilen för att gå in och handla eller göra några andra ärenden. Lämna hunden hemma om du bara ska åka till affären, och om du är ute på en längre tur, undvik att gå ur bilen utan din hund om du inte har någon med dig som kan rasta ditt husdjur under tiden.

Vad många dock helt har missat är att det även är känsligt att lämna hunden i bilen på vintern. Då blir det nämligen snabbt väldigt kallt i stället. Hundar har svårt att reglera kroppstemperaturen och om du absolut måste lämna hunden en kort stund kan det vara bra att sätta på hunden ett värmande täcke. Det bästa är dock att inte lämna hunden alls. Tänk på att det inte är tillåtet att lämna hunden i bilen om temperaturen kan tänkas överstiga 25 grader eller understiga -5 grader. Notera då att det inte är utomhustemperaturen det handlar om, utan temperaturen i bilen. När det är 25 grader ute är det garanterat mycket varmare inne i det stängda fordonet.

Rasta hunden regelbundet

För att resan ska bli behaglig för hunden är det viktigt att du rastar den regelbundet. Lagen säger att en hund ska rastas och få vatten minst var sjätte timme under resans gång. De flesta hundar vill dock gärna rastas och sträcka på benen oftare än så. Tänk också på att mat behöver ges vid lämpligt tillfälle. Ta dock hänsyn till om din hund har en tendens att bli åksjuk, så att maten hinner smältas innan avfärd.

Ha inte hunden lös

Det är även viktigt att tänka på säkerheten. Hunden ska absolut inte sitta lös i bilen. En hund blir väldigt tung vid en krock, och kan vålla stor skada och naturligtvis även bli allvarligt skadad själv. Använd därför en godkänd transportbur till hunden när ni är ute på resa. Det gäller även under kortare resor. Det finns gott om krocktestade, säkra burar att köpa och de finns naturligtvis i olika storlekar. Det gör att du utan större problem kan hitta en lämplig bur oavsett vilken hundras du har. Polisen kan utfärda böter om du har din hund lös i bilen när du blir stoppad. Dessutom kan det alltså bli riktigt farligt vid en eventuell krock, både för dig och din hund.