Förvara dina sommardäck rätt

De årliga däckbytena är ett måste för alla bilägare då vi i Sverige har en lag som säger att fordon som framförs på allmänna vägar måste ha vinterdäck från 1 december till 31 mars. Årets övriga månader ska fordonet ha sommardäck. Detta innebär att en bil som används hela året blir föremål för två däckbyten årligen. När en uppsättning däck inte sitter på bilen måste de förvaras tills deras nästa användningsperiod. För de flesta är detta en rent praktisk fråga som inte ägnas speciellt mycket tid eller tanke. Men faktum är att det är väldigt viktigt att ta hand om och förvara sina däck på rätt sätt för att de ska få så lång livslängd som möjligt. Så hur bör man då förvara sina sommardäck?

Förvara dina sommardäck rätt

Så förvarar du dina däck på bästa sätt

Det vanligaste misstaget är att förvara däcken utomhus, till exempel på en balkong, i en carport eller under en altan. Det spelar ingen roll om du täcker däcken noggrant – detta förvaringssätt är lång ifrån optimalt. Istället bör man alltid förvara däcken inomhus i en miljö där klimatet är kontrollerat. Innan du lägger undan dina sommardäck bör de rengöras noga för att avlägsna smuts, beläggningar och stenar som kilat fast sig i däckmönstret. När de torkat tar du sedan in dem och placerar dem på en lämplig plats. Denna plats bör vara sval, en ideal temperatur ligger runt 15 °C. Platsen får inte vara fuktig och ska inte vara i direkt solljus. Sommardäck, såväl som vinterdäck, bör aldrig förvaras stående eftersom de då riskerar att tappa formen på grund av sin egen vikt. Stapla istället däcken liggande på varandra eller hängande på krokar på en vägg. Har du inte möjlighet att själv förvara däcken är ett däckhotell en mycket smidig och prisvärd lösning.

Så förvarar du dina däck på bästa sätt

Däckens hållbarhet

Att köpa en uppsättning nya däck till bilen är en ganska stor investering och därmed faller det sig naturligt att du som bilägare vill få ut mesta möjliga användning och antal mil ur sagda däck. Med rätt förvaring så håller däcken bättre och behöver inte bytas ut lika ofta. Experterna menar att en uppsättning sommardäck som vårdas och framför allt förvaras på rätt sätt bör hålla mellan fyra och fem körsäsonger innan de bör bytas ut. Förvaras däcken felaktigt minskar hållbarheten drastiskt och däcken håller vanligtvis mellan två och tre körsäsonger.

Lämna ett svar