Byta däck själv

byt däck själv

Om du ska byta däck själv är det vissa saker som är viktiga att tänka på. För den som har för vana att byta däck för jämnan kan det se så lätt ut. För den ovane kan det däremot bli rätt påfrestande att lista ut hur man ska gå tillväga. Därför har vi samlat lite tips nedan kring saker som är viktiga att tänka på inför att du ska byta däck och hur du sedan går tillväga för att byta däcken.

1. Innan du börjar

Innan du byter dina däck bör du ha en lämplig plats där du kan utföra däckbytet. Parkera bilen på en lämplig plats, helst en plan yta. Byt inte däcken i en sluttning, det kan lätt gå åt pipan. När bilen står på plats drar du åt handbromsen, lägg i en växel om bilen är manuell, lägg i parkeringsläge om bilen är automat. Säkerställ att inget fortfarande befinner sig i bilen och lägg stoppklossar på sidan om hjulen, diagonalt från däcket som ska bytas. Om du inte har stoppklossar kan du lika gärna använda dig av tunga föremål så som tegelstenar eller stora träbitar. Om du får punka och behöver byta däck på vägen får du istället stanna på första bästa lämplig plats och placera ut varningsblinkers innan du påbörjar däckbytet.

2. Lossa på hjulmuttrarna

Ta bort hjulkåpan eller navkapseln om du har det. Näst på tur är att börja lossa hjulmuttrarna med hjälp av en hjulmutternyckel. Ta inte bort hjulmuttrarna helt, lossa bara på dem.

3. Höj bilen

Lägg en domkraft under bilen och höj den. Titta i fordonsanvisningarna om du är osäker var du kan placera domkraften. Bilen behöver höjas tills den är cirka 15 cm upp från marken.

4. Ta loss hjulmuttrarna

Eftersom du tidigare lossat på hjulmuttrarna tar du loss dem för hand nu när bilen är upphöjd. Lägg dem på en plats där de inte kan rulla bort, du behöver dem snart igen.

Ta loss hjulmuttrarna

5. Dra loss däcket

Nu kan du dra loss däcket, vilket kan vara lite klurigt. Ta på dig handskar och ta tag i däcket med båda händer. Dra det mot dig och rulla bort det en bit från bilen. Om du ska byta alla däck bör du märka upp däcken så du kommer ihåg vilket däck som ska sitta var.

6. Byt däcket

Om du ska byta hela uppsättningen däck har du förhoppningsvis en ny uppsättning däck som är märkt. Om du ska sätta på ett reservdäck använder du det. Lyft upp däcket och placera det på bilen precis som när du tog loss däcken nyss.

7. Samma process i motsats ordning

Dra åt hjulmuttrarna, sänk fordonet och dra åt hjulmuttrarna lika mer. Sätt på hjulkåpan eller navkapseln igen.