Bästa tipsen för att skydda din bil mot tjuvar

Bilar är eftertraktade av flera skäl. Dels är fordonet i sig lukrativt (för att man kan åka långa avstånd med det) och dels är bilens tillbehör ofta värdefulla på andrahandsmarknaden. Det finns ett antal knep för att skydda bilen mot tjuvar. Notera att det inte finns något helt vattentätt knep men de kan minska sannolikheten för att stöld av fordonet eller dess tillbehör ska ske.

Ställ bilen i ett låst utrymme

Stölder sker ofta nattetid när det är mörkt och tjuvarna kan jobba relativt ostört, inte minst för att folk i gemen inte är utomhus då. Därför är det allra bästa tipset att ställa bilen i exempelvis ett garage som är låst, larmat och har bildinspelning. Endast att garaget är låst är bättre än att bilen står utomhus.

Ställ inte bilen i mörka gränder

Om möjligheten finns bör du undvika att ställa bilen så den är svår att få syn på för en utomstående. Om en tjuv får syn på din bil kan de jobba ostört om ingen annan får syn på vad som äger rum.

Lås bilen

Lås alltid bilen när den står parkerad. Det finns exempel på tjuvar som lyckats stjäla grejer även när det finns massor med folk i närheten. De kan exempelvis tro att tjuven är bilens ägare och därför har rätt att plocka åt sig exempelvis bilstereon. Det finns utrustning som kan störa signalerna från bilnyckeln, och därför kan bilen förbli olåst även om du tror att du låst den. Det bästa är alltså att manuellt testa om bilen är låst genom att dra upp ett handtag på en bildörr, om du har tid och möjlighet.

Ha billarm

De flesta bilar och i princip alla nya bilar på marknaden har ett larm. Det betyder att om bilen är låst och exempelvis en ruta slås sönder så går billarmet igång.

Låt inte främlingar testa bilen

Även om du tror att främlingarna inte har några baktankar så måste du vara skeptisk. Dessutom är det olagligt att förse en person som saknar körkort med ett fortskaffningsmedel. Be därför alltid en främling om att visa upp körkortet och skriv gärna ned personens namn och personnummer.

Lämna ett svar