Att tänka på vid köp av nya sommardäck

Att tänka på vid köp av nya sommardäck

Om du ska köpa nya sommardäck till din bil är det många saker du bör tänka på. Däck är trots allt ingenting man köper nytt varje år. Tanken är att de ska hålla ett antal år då de ändå kostar en hel del pengar att köpa. Därför är det viktigt att det blir rätt.

Vid köp av nya ”begagnade” sommardäck

Om du planerar att köpa dina nya sommardäck begagnat är det extra viktigt att du kontrollerar deras skick ordentligt. Begagnade däck har trots allt redan använts, så skicket bör vara något sämre än på sprillans nya sommardäck. Mönsterdjupet är viktigt att titta på när du köper nya sommardäck begagnat. Kontrollera att det ligger på åtminstone 1,6 millimeter för att vara lagliga och säkra att köra med. Du bör även kontrollera slitaget på däcken. Här kan du behöva jämföra hur mycket begagnade däck kostar i jämförelse med helt nya. Om du köper däck begagnat får du räkna med lite slitage i utbyte mot att däcken är lite billigare att köpa. Du får vad du betalar för, även när det handlar om begagnade däck. Om du hittar extremt billiga däck second hand innebär det troligtvis att de har många år på nacken. Det kluriga är att mönsterdjupet inte säger allt om däckens ålder. Om däcken börjar bli till åren kan de vara extra ömtåliga och känsla för skador. De spricker lättare om du kör på en trottoarkant och är känsligare för temperaturförändringar. Du får helt enkelt räkna med lite mer strul om du köper nya sommardäck begagnat.

Byte till sommardäck

Vid köp av nya sommardäck

Oavsett om du ska köpa sprillans nya sommardäck eller begagnade sommardäck bör du kontrollera att de passar din bil. Det kanske låter självklart, men som okunnig är det inte lätt att veta! Det är inte bara rent storleksmässigt och antal bultar du bör tänka på, utan även hastighetsklassningen. Om du glömmer kontrollera detta riskerar du att däcken inte kan användas på din bil, vilket är bortkastade pengar. Ditt säkraste kort är att vända dig till en däckhandlare. Kontakta Däckvaruhuset, de är experter på däck och kan hjälpa dig bedöma vilka däck som passar dina behov och din bil bäst. Om du känner dig osäker kring vilka däck du bör köpa bör du diskutera saken med däckproffs. Att köpa däck är en stor investering och ingenting du bör göra i all hast. Det är bäst om du tar ett välgrundat beslut av vilka däck du köper, eftersom det finns många olika däckmärken att välja mellan där ute.

Vid köp av nya sommardäck

Byte till sommardäck

Om du är medveten om att dina sommardäck från förra året är slitna och bör kasseras bör du införskaffa nya sommardäck i god tid innan de ska sättas på bilen. När vägarna är is- och snöfria och 31 mars är passerat är det dags att byta till sommardäck. Om du ska beställa däck bör du göra det i god tid innan däckbytet. Om däcken inte passar eller något inte blir rätt har du tid på dig att skicka tillbaka däcken och beställa nya.