Att byta startbatteri till bilen

Alla bilar har en sak gemensamt. De behöver ett batteri för att de ska kunna fungera. Bilens batteri kallas ofta för ett startbatteri eftersom det får igång startmotorn och sedan startas bilen. Men efter en tid blir batteriet utslitet och det kan behöva bytas. Vad bör du tänka på när du byter bilens startbatteri?

Välj rätt typ av batteri

Det allra första du måste se till är att du väljer rätt batteri. Bilbatterier har olika mått och olika styrka. Man måste ha koll på att batteriet passar i den bil man har, annars kan det bli svårt att få fast det i bilen. Om batteriet är för svagt kan det också vara omöjligt att starta bilen med det. Använd gärna bilens registreringsnummer för att hitta rätt batteri, eller läs på det gamla batteriet för att se vilken modell du behöver.

Att byta startbatteri till bilen

Sätt fast batteriet ordentligt

Bilens batteri måste sitta fast ordentligt. Det kan annars skadas eller skada andra saker i bilen. Dessutom kan batteriet ramla bort eller så kan bilen tappa kontakten med det. Om batteriet inte sitter fast går bilen inte heller igenom en vanlig kontrollbesiktning. Exakt hur batteriet ska fästas varierar från bil till bil.

Undvik kortslutning

När du kopplar in batteriet är det också viktigt att du undviker att kortsluta det. Du måste helt enkelt se till att koppla batteriets sladdar på rätt sätt. Om så inte sker kan det bildas explosiv knallgas eller så kan än fler delar i bilen gå sönder

Satsa på ett kvalitetsbatteri

Startbatterier till bilar finns i alla möjliga prisklasser. Ett enkelt batteri kan man få för några hundra kronor, ett batteri av högsta klass kan kosta några tusenlappar. Det kan vara klokt att satsa på ett riktigt bra batteri så att man vet att man alltid kan lita på att bilen startar. Ett billigt batteri riskerar att inte orka dra runt startmotorn när det är kallt ute och det finns också en stor risk att batteriet inte håller lika länge som ett batteri av hög kvalitet.

Om ekonomin är skral och man behöver ett batteri som fungerar en kortare tid kan en billig variant vara ett alternativ men man bör inte förvänta sig att det håller i flera år. Det ska dock sägas att även batterier av hög kvalitet då och då kan säljas ut till ett lägre pris under vissa kampanjer.

Vårda ditt nya bilbatteri

Vårda ditt nya bilbatteri

När du har bytt startbatteri i din bil bör du också se till att vårda batteriet. Om bilen inte ska användas under en längre tid bör batteriet alltid vara fulladdat. Ett tomt batteri fryser redan vid -10 grader. Under vintern är det också klokt att underhållsladda batteriet då och då.

En annan sak du bör ha koll på är om batteriet behöver fyllas på eller inte. Många moderna batterier är i dag av sluten typ och det betyder att de är helt underhållsfria. Andra batterier behöver fyllas på med till exempel batterivatten. Om du är osäker på vilken batterityp du har kan din verkstad i regel hjälpa dig.