8 saker som sänker värdet på din bil

Ska du sälja bilen? Det finns några saker som får bilköpare att antingen börja pruta eller helt enkelt välja en annan bil. Ställ iordning bilen i ett bra skick innan du ska sälja den, så sparar du både tid och får bättre betalt för den.

1# Helhetsintrycket
Vilket helhetsintryck ger din bil? När de presumtiva köparna ser bilen för första gången bör den ge ett så fördelaktigt intryck som möjligt, vare sig den är 5 eller 25 år gammal. Tvätta bilen, skölj av fälgarna, ta bort dekaler och krimskrams uppe vid backspegeln. Naturligtvis ska bilen vara tom, både i passagerardelen och i bagageutrymmet. Se också till att ha både reservdäck, varningstriangel och domkraft. Det ger alltid ett bättre intryck.

2# Städa bilen
Städa bilen med både trasa och dammsugare. Att titta in i en ostädad bil ger inget bra intryck. Ta också ut mattorna och spola av dem om det behövs.

3# Rostskador
Om din bil har rostskador kommer det att minska värdet på den. Alla köpare letar efter rostskador. Hur mycket pengar som du ska lägga på att fixa rostskador beror på bilen skick och värde i övrigt.

4# Lackskador
Lackskador ger ett dåligt intryck och kan i långa loppet medföra rostangrepp. Enklare lackskador kan du fixa själv. En finare bil bör du definitivt lämna in för lackering.

5# Lukt
Har du haft hund i bilen? Rökt eller förvarat en massa sopor? En bil med dålig lukt är svårsåld. Förutom att städa den noggrant och vädra, så kan du använda husmodersknep som ättika, citron eller äppelcidervinäger. Ställ in vätska i en skål i bilen och låt stå över natten/nätterna. Om det luktar mycket kan du behöva lämna in den för professionell träning. Om du vet att du ska sälja bilen, kan du undvika blöta hundar och läckande bensindunkar fram till försäljningen.

6# Utrustningen
En lampa som inte lyser, radio som inte fungerar eller någon annan mindre detalj kan lätt dra ner på köplusten. Kolla säkringarna och se över de små finesserna som mugghållare. Ibland kan det vara den lilla fungerande detaljen, som den andra bilen som de presumtiva köparna just tittat på inte hade, som avgör köpet.

7# Bilens säten
Bilsäten är ungefär som soffor, vissa känns härliga att sätta sig i, andra känns ofräscha och unkna. Börja med att dammsuga sätena, det kan göra under. Du kan också köpa bilklädsel som du trär på. Du behöver inte satsa på en dyr variant, utan det räcker med en enfärgad klädsel för ett par hundralappar.

8# Bilens däck
Att få med både sommar- och vinterdäck är ju ett försäljningsargument. Även om du inte kan sälja kompletta bildäck, så bör bilens nuvarande däck vara i gott skick.

Lämna ett svar