Tips om sommardäck

sommardäck

När vintern är över är det dags att sätta på sommardäcken igen. Slippa tänka på det oförutsägbara väglaget med sämre väghållning. När sommarpuckarna åker på, följer med det ett bättre väggrepp och bättre prestanda i jämförelse med vinterdäck.

Hur tillverkas sommardäck?

Sommardäck tillverkas av många företag som konkurrerar med varandra. De flesta använder sig av avancerad teknik för sin tillverkning, men det förekommer även egengjorda däck som skapas av enskilda ingenjörer. De tre största och mest kända tillverkare av sommardäck är Continental, Goodyear och Michelin, dessa håller yppersta klass när det kommer till sommardäck. Dessa skapares däck är tillverkade i med en avancerad teknik för däckmönstret vilket ger ett avsevärt bättre grepp på sommarvägarna. Dessa däck för även bort vatten från däcken vilket minimerar risken för vattenplaning. Prestandan gör så att din körning blir tystlåten och fridfull i lägre och högre hastigheter vilket leder till en bättre kontroll över bilen. Däcken tar fäste snabbt vid inbromsningar vilket minskar din bromssträcka.

Att tänka på vid val av sommardäck?

Underlaget är en viktig del när du väljer sommardäck. Ställ frågan vilket underlag kör jag mest på och utgår därifrån. Se till att alltid följa rekommendationerna på bilen så att inga fel köp av sommardäck görs. En bra detalj att lägga på minnet är att sommardäck är mer slitstarka med förstärkta däcksidor, vilket oftast genererar i hållbarare däck. Sedan är det skillnad på däck och däck, allt beror på vad för däck du köper exempelvis budgetdäck eller kvalitetsdäck. En viktig del är att mönsterdjupet skall hålla sig inom ramen av 3 mm eller över för bäst prestanda, under det försämras den och minimum inom svensk lag är 1,6 mm i mönsterdjup för sommardäck. Om du har tänkt att köpa dig ett par nya sommardäck är det alltid bra att kontrollera mönsterdjupet för att vara på den säkra sidan. Dessa kan som sagt variera beroende på vad däcket är tillverkat av och vilka mönster den har (riktad eller asymmetrisk mönster). En bra sak att ta med i bemärkelse är hur ofta du använder bilen när du köper sommardäck. Detta för att hitta de bästa däcken för just ditt behov.

Förslag på hitta bästa sommardäcken

När du söker efter nya sommardäck är ett bra förslag att se vad exempelvis Vi Bilägare, Teknikens värld ger för betyg till olika sommardäck de valt ut för tester. Deras tester bedömer de viktigaste komponenterna i ett par sommarpuckar: prestandan på däcken, bromsförmåga torrt underlag, bromsförmåga vått underlag och bullernivå.

EU- standard märkning en bra vägledning

EU har klubbat igenom en lag som skall underlätta konsumenterna när de skall köpa såväl sommardäck som vinterdäck. Denna märkning på däck är obligatorisk och godkänds efter noggranna tester. Med detta får du som konsument en fingervisning om att dessa däck är noggrant testade och att räkna med.

Med detta sagt skall vi avslutningsvis rekommendera abswheels.se där du kan hitta info om det mesta inom bilar, fälgar, bilmärken med mera. Deras kunnighet kommer hjälpa dig att hitta den rätta lianen i däckdjungeln.